I denna kurs består examinationen av fem uppgifter. Samtliga uppgifter är obligatoriska och redovisas genom publicering av de program du skapat och inskickning av url till var de publicerats. Uppgift U3 ska dessutom redovisas muntligt.
Deadlines
Det finns tre deadlines i kursens period och en deadline efter kursens slutdatum.
Veckonumren i nedanstående figur är ordningsnummer för kursens veckor och inte veckonummer i kalendern.
Vid samtliga deadlines kan du redovisa vilka uppgifter du vill — en eller flera. Men följer du kursens veckoplan redovisar du uppgift U1a och U1b vid deadline 1, uppgift U2a och U2b vid deadline 2 och uppgift U3 vid deadline 3. Den fjärde deadline används för redovisning av uppgifter som du missat att redovisa under kursens gång eller uppgifter som blivit underkända, så den används som reserv. Du bör ha detta som plan, eftersom du efter kursen troligen läser en annan kurs och behöver ju då ägna tid åt den.
Blir du underkänd på en uppgift kan du sedan redovisa den igen, tillsammans med följande uppgifter vid nästa deadline. Du kan alltså redovisa valfritt antal uppgifter vid varje deadline och skulle du bli underkänd flera gånger, kan du redovisa uppgifterna flera gånger. Vi behandlar dock inte halvfärdiga redovisningar, utan då blir resultatet endast underkänt utan ytterligare kommentarer.
Vi har som mål att granska och skicka svar på redovisningar inom en vecka efter en deadline, men redovisar du flera uppgifter samtidigt, prioriteras de som ligger i fas med kursens veckoplan och svar på övriga uppgifter kan dröja något längre.
Datum och tid för deadline
Deadlines är satta till söndag klockan 23:59 i de veckor deadlines ligger. Men egentligen bör du kunna bli klar under fredagen och bör ha det som mål. Varje vecka bör du alltså sträva efter att bli klar med veckans arbete under fredagen.
Vi har förlängt tiden för deadline med två dagar till söndagen. Utöver det kan ingen ytterligare förlängning ges, oavsett orsak, utan denna förlängning gäller redan från början för samtliga studenter. Blir du inte klar till en deadline, kan du ju istället redovisa vid nästa deadline.
Inför en deadline är redovisning öppen i kursens lärplattform (Moodle). Vid deadline stängs redovisningen och du kan inte längre skicka in någon redovisning till det tillfället. Missar du en deadline, får du alltså vänta till nästa deadline.
Kursperiod
Kursen pågår under tio veckor, så den fjärde deadline ligger efter kursens slut. Det är endast under kursperioden som det ges undervisning och handledning. Den fjärde deadline är alltså ingen förlängning av kursen, utan endast ett extra tillfälle för redovisning efter kursens slut.
Restuppgifter
Om du har någon uppgift kvar som är underkänd eller som du inte redovisat även efter kursens slut, kallar vi det för en restuppgift.
I slutet av varje läsår har vi en uppsamling av läsårets samtliga kurser. Detta ligger under sommaren och deadline för uppsamling av restuppgifter i denna kurs är alltid den 15 augusti (oavsett vad det är för veckodag). Du kan då redovisa samtliga uppgifter som du har kvar i kursen. Ett tillfälle för den muntliga examinationen finns då också första vardagen efter den 15 augusti
Det går också redovisa nästa gång kursen ges, men då får du genomföra de uppgifter som är aktuella vid det kurstillfället.
Redovisning av uppgifter
Läs noggrant krav och bedömningskriterier samt instruktioner om genomförande i respektive uppgift. Om någon punkt är oklar eller om du undrar över något kring uppgiften, frågar du läraren.
Redovisning av publicerade filer vid deadlines
Redovisning sker vid de deadlines som anges i schemat och du skickar då in url till din mapp och anger vilka uppgifter du redovisar vid det tillfället. Du kan vid varje deadline redovisa valfritt antal uppgifter.
Efter deadline får du inte göra några ändringar i din kod, förrän du fått svar på din redovisning.
Muntlig examination av U3
Uppgift U3 ska även redovisas genom en muntlig examination. Denna är enskild och tar 10-15 minuter, där du får svara på frågor om din kod. Detta sker vid ett schemalagt tillfälle, där du bokar en tidsperiod på en timme, t.ex. kl. 13-14, kl. 14-15, etc. Då bör inte väntetiden bli mer än max 45 minuter. Det kommer vara max fyra personer varje timme och läraren kallar in en person i taget. Bokning sker i Moodle och öppnar c:a en vecka innan examinationstillfället.
Under den muntliga examinationen väljer läraren ut en funktion i din kod och ber dig att beskriva den rad för rad. Sedan får du några frågor, för att se att du har koll på helheten och sambanden mellan olika delar i din kod. Du måste kunna motivera koden, så har du t.ex. en if-sats där du kontrollerar om a är större än b, räcker det inte att bara säga att det är en if-sats, utan du måste också kunna förklara vad a och b är samt varför kontrollen görs.
Tid för den muntliga examinationen
Följer du veckoplanen och redovisar U3 vid ordinarie tillfälle (deadline 3), ligger den muntliga examinationen ett par dagar innan deadline för inlämning av url till publicerat program. Det är för att deadline 3 ligger på den sista dagen av kursperioden och vi måste ju ha den muntliga examinationen en vardag inom kursperiodens tid. Detta innebär då också att du till dess måste ha kommit så långt med din kod, så att det finns något att prata om. Du behöver inte vara helt klar med programmet, men det mesta måste vara i stort sett klart. Du måste också ha publicerat det du gjort så långt som du kommit, fram till den muntliga examinationen, så att vi kan ta fram din kod och titta på den tillsammans. Därefter kan du göra klart programmet och publicera den slutliga versionen till deadline.
Granskning av redovisningar och svar
En del krav för examinationen är utformade som kvantitativa krav, men det sker alltid även en kvalitativ bedömning av det du skapat. För att bli godkänd måste samtliga krav vara uppfyllda och samtliga delar genomförda. Granskningen sker utav funktion, kod och kodens stil.
Granskning av redovisningarna påbörjas dagen efter deadline. Det går inte få en granskning tidigare eller få något förhandsbesked innan deadline.
Svar på redovisning
Svar skickas som en kommentar på din redovisning i Moodle. Om du inte ändrat dina inställningar där, bör det då också automatiskt skickas ett meddelande till din studentmail, men du måste gå in i Moodle för att se hela svaret.
Vi prioriterar att gå igenom redovisningarna och skicka ut svar snabbt, så svaren är ganska kortfattade. Om allting i redovisningen är OK, blir svaret endast att uppgiften är godkänd. Om redovisningen inte uppfyller kraven, blir svaret att uppgiften är underkänd samt en motivering till det.
Det ges ingen möjlighet att komplettera en redovisning mellan deadlines. Saknas något eller om något är fel i redovisningen, blir resultatet underkänt, och du får redovisa uppgiften igen vid nästa deadline. Vi använder alltså "omredovisning" istället för "komplettering". Du kan redovisa samma uppgift flera gånger (ifall det skulle behövas) vid de schemalagda deadlines som finns.
Betyg och rapportering i Ladok
Kursens resultat rapporteras i Ladok — det register som universitetet använder för studieresultat. Där registreras dock inte alla fem uppgifterna var för sig, utan de grupperas till tre uppgifter:
- U1 = U1a + U1b
- Betyg: U (underkänd) eller G (godkänd).
- 2hp
- U2 = U2a + U2b
- Betyg: U (underkänd) eller G (godkänd).
- 2hp
- U3 = U3 publicering + U3 muntl. exam.
- Betyg: U (underkänd), G (godkänd) eller VG (väl godkänd).
- 3,5hp
För att bli godkänd på kursen, måste samtliga uppgifter vara godkända. Kursens slutbetyg blir detsamma som betyget på U3.
Rapportering i Ladok
Registreringen sker normalt inom en till två veckor efter det att svar skickats ut och samtliga deluppgifter för uppgiften är godkända.
Fusk
Naturligtvis får inte fusk förekomma, utan det är viktigt att du genomför och redovisar uppgifterna enligt de krav vi har. Fusk kan huvudsakligen vara på två former:
- Plagiat: kopiering av annans lösning från kurskamrater, webben, etc.
- Otillåtet samarbete: ta fram gemensam lösning eller låta någon annan göra uppgiften.
Du får heller inte göra din lösning av uppgifterna tillgänglig för andra. Du får alltså inte visa upp din kod och dina svar eller publicera det öppet på webben. Publicering får endast göras så som det beskrivs i kursen med "hemlig" url, som du endast får lämna till kursens lärare genom redovisning enligt instruktioner i uppgifterna. Detta gäller även efter det att du blivit godkänd och avslutat kursen.
Det är tillåtet att:
- utgå från exempel i kursen eller hämta inspiration från andra källor (ta då med en tydlig referens i en kommentar i koden).
- samarbeta i inläsning och genomförande av övningar samt diskutera kursinnehåll, exempel, etc.
Vid misstanke om fusk säger universitetets regler att det ska rapporteras till Rektor/disciplinnämnd. Påföljden kan ge avstängning från universitetet i upp till sex månader.
Är du osäker, kan du diskutera det med kursens lärare.